Is uw boot al winterklaar?

Het is dan belangrijk dat u uw vaartuig klaar gaat (laten) maken voor het komende winterseizoen.

dinsdag 28 november 2017

De meest voorkomende risico’s tijdens het winterseizoen op een rij:

Havens worden tijdens de winter minder bezocht. Weer en wind kunnen dan vrij spel hebben.

 • Om schade aan uw boot te voorkomen, moet u zeilen, buiskappen, huiken en dergelijke opbergen in een goed afgesloten ruimte. (het liefst een droge en geventileerde ruimte om schimmelvorming tegen te gaan)
 • Het is verstandig om regelmatig te controleren of dekzeilen en winterkleden nog goed vastzitten om waterschade te voorkomen. Het is van belang dat u de dekzeilen en winterkleden op spanning houdt en er geen smelt-of hemelwater op blijft staan. 
 • Voorkom bevriezing van de scheepsmotor(en) en/of generator(en) en gebruik antivries in het interne en externe koelcircuit. Let hierbij ook op interne systemen welke standaard zijn voorzien van antivries, de werking van antivries neemt gedurende de tijd af. Wij raden aan om de vloeistof in het interne systeem te testen en/of te vervangen.
 • Zorg dat de brandstoftank vol is om condensvorming te voorkomen. 
 • Tap watertanks af en maak hydroforen, boilers en voetpompen watervrij of voorzie deze van antivries speciaal voor drinkwatersystemen (verkrijgbaar bij de betere watersporthandel). Maak het toilet watervrij en voorzie deze van antivries.
 • Bestrijd vocht met vochtvreters.
 • Verwijder gasflessen, losse benzinetanks of dieseltanks van boord.
 • Zorg dat de accu’s niet te diep ontladen, dit veroorzaakt mogelijk schade aan de accu’s. Zorg voor regelmatige controle/onderhoud aan boord of neem wanneer mogelijk de accu’s van boord en voer controle/onderhoud bijvoorbeeld thuis uit. 
 • Nautische apparatuur, waardevolle inboedel, volgboten en buitenboordmotoren moet u (buiten het vaarseizoen) van boord te verwijderen. Dit geldt niet wanneer het van boord verwijderen van deze spullen praktisch niet uitvoerbaar is. Door het gebrek aan toezicht is het vooral in deze periode belangrijk uw boot te beschermen tegen diefstal
 • Huiddoorvoeren(afsluiters) moet u zoveel mogelijk afsluiten en beschermen tegen bevriezing. Besteed hierbij ook aandacht aan de leidingsystemen.
 • Sneeuw kunt u het beste regelmatig wegvegen, zodat scepters en relingen niet vervormen en/of beschadigingen veroorzaken aan het dek.
 • Let op bij dooi! Wees alert bij invallende dooi: pas dan komen vorstschades aan het licht. Inspecteer uw boot daarom tijdig op lekkages. Bent u niet zelf in staat dit te controleren? Besteed dit dan uit.

Deze lijst is zeker niet compleet. Ga daarom voor uw eigen boot na welke maatregelen noodzakelijk zijn om schade door winterse omstandigheden te voorkomen.

TVM heeft voor u een handige checklist met aandachtspunten gemaakt, zodat u niets vergeet. 

Doet u zelf de werkzaamheden aan uw vaartuig? Wij adviseren u om hiervan een logboek bij te houden, zodat u het later altijd weet wat u heeft gedaan

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het winterklaar maken van uw vaartuig? Neemt dan gerust contact met ons op via [t] +31 (0)528  292 750 of [e] pleziervaart@tvm.nl.

TVM scheepsverzekeringen gebruikt cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren en om ervoor te zorgen dat wij voor u relevante advertenties tonen. Als u doorklikt, gaat u akkoord met het gebruik ervan. Voor meer informatie over onze cookies, klik hier.